Úvodní strana » Novinky » MŠMT PODPOŘÍ SPORTOVÁNÍ ŽÁKŮ V DRUŽINÁCH

MŠMT PODPOŘÍ SPORTOVÁNÍ ŽÁKŮ V DRUŽINÁCH

14. 01. 2018

Praha, 19. prosince 2017 - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podpoří sportování žáků ve školních družinách. Navazuje tak na dvouleté ověřování projektu Hodina pohybu navíc, kdy děti sportovaly ve školních družinách pod dohledem zkušených trenérů. Cílem bylo ověřit nové přístupy, jak budovat u dětí pozitivní vztah k pohybu. Výsledky ukázaly, že díky nové metodice se začali žáci více hýbat a aktivněji vyhledávali pohyb i ve volném čase. MŠMT proto v příštím pololetí finančně podpoří školy, které budou novou metodiku využívat. Peníze pro školy půjdou z dotačního programu pro Školní a univerzitní sport.

"Projekt Hodina pohybu navíc přinesl pohyb do školních družin. Za poslední dva roky se podařilo vypracovat kvalitní metodiky a zaškolit stovky učitelů a trenéru napříč Českou republikou. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se tudíž rozhodlo pravidelný pohyb dětí i nadále podporovat a to prostřednictvím dotace, kterou dle předběžného zájmu využije asi 500 škol,“ uvedl náměstek pro řízení sekce sportu a mládeže MŠMT Karel Kovář.

O Hodinu pohybu navíc byl ve školních družinách v posledních dvou letech opravdový zájem.  Svědčí o tom statistiky vyplývající ze závěrečné zprávy, kterou si MŠMT nechalo vypracovat. Do pokusného ověřování se jen v prvním roce zapojilo 160 škol, 7 000 žáků a 290 trenérů i učitelů. V dalším roce se jejich počet přibližně zdvojnásobil na 343 škol, 15 000 žáků a 601 trenérů i učitelů. Zároveň se díky projektu začali o podporu sportovních a pohybových aktivit na školách zajímat více také ředitelé škol (závěry PO zde). 

Pokusné ověřování realizovalo MŠMT prostřednictvím Národního ústavu pro vzdělávání. Pro příští období se předpokládá spolupráce škol s Asociací školních sportovních klubů.